Vad som är fel med Sobernet

IOGT-NTO-rörelsen har sedan före min tid (jag gick med 2004) baserat sin IT-strategi kring Sobernet; en uppsättning verktyg byggda av Microsoft och framförallt kompatibelt med Microsoft Outlook. Den del av Sobernet som flest känner till, använder och associerar med ordet "Sobernet" är den webbaserade accesspunkten, baserat på Outlook Web Access. Sedan 2008 pågår en utrullning av "nya" Sobernet (som först annonserades kongressen i Piteå 2005 och då "snart" skulle vara klart). Nya Sobernet är byggt på Microsoft SharePoint, som har lite fler funktioner. Bland annat har trådade diskussioner och någonting som liknar en wiki satts upp.

Den nuvarande IT-lösningen har många fördelar. Framförallt så är den infrastruktur som nu finns centraliserad kring användarregistret, Active Directory. Medlemskap på Sobernet innebär inte bara att du kan skriva i Sobernets diskussionsforum, utan även att du har en personlig e-postadress, har tillgång till olika kalendrar, ett användarnamn du kan använda för att logga in på vilken IOGT-NTO-rörelsen-dator som helst så länge den har möjlighet att ansluta till kansliet i Stockholm, och lite mer.

Men är det värt det? Här kommer min lista över fundamentala fel med Sobernet.

 • Det är stängt. Ute i vår folkrörelse, som samlar över 50 000 medlemmar, finns otrolig teknisk kompetens. Många som inte är intresserade av årsmöten och pizzaätning är skulle kanske istället kunna vilja bidra med kod till en hemsidesmjukvarulösning vi själva utvecklat (från grunden eller baserat på en existerande open source-lösning). Istället har vi valt att köpa in en IT-lösning från ett externt företag för x miljoner kronor, så att vi får begränsade konfigureringsmöjligheter och fastlåsning vid andra Microsoft-produkter.
 • Det är användarovänligt. Hur registrerar jag mig? Hur byter jag mitt lösenord? Hur får jag reda på vem den här personen är? (Vad är det som kommer fram när jag klickar på folks namn?) Varför ersätts mitt meddelande med saker i stil med "REMOVED_ BY_ THE_ EXCHANGE_ EMAIL_ SCANNING_ SERVICE_ 008BC5E7_ 55E9F026D000000" utan synbar anledning? Var hittar jag mappen för mitt distrikt? Hur gör jag för att det skall sluta stå att det är 4869 nya inlägg?
 • Det saknar insyn. Hur många medlemmar har Sobernet? Vilka är moderatorer på Sobernet? Hur får man tag på dem? Vad gör de? Vad finns det för ord i det filter som tar bort inlägg till synes slumpmässigt?
 • Det är anpassat för personal, inte medlemmar. De som framförallt drar nytta av Sobernets fördelar – e-post, delade kalendrar, inloggning på rörelsens datorer, etc – är anställd personal och hel- eller deltidsarvoderade förtroendevalda. Men Alice 15 år skiter i delade kalendrar, var är gästboken, presentationerna och bildgalleriet? Även Sven 61 år skiter i inloggning på rörelsens datorer, när är logens nästa berättarcafé?
 • Det är dyrt. Jag har tyvärr inga siffror att belägga det här med (upplys mig!), men med tanke på att UNF hostade upp 250 000 för den inte särskilt imponerande designen på unf.se känns det inte helt orimligt att anta att de kostnader som Sobernet medför är i miljonklassen. För 250 000 kan man anställa en programmare/webdesigner på heltid eller en programmerare plus en designer på halvtid i ett år! Då skulle vi kunna få en omdesign i den klassen 5-6 gånger för samma pris, minst.

Skulle man göra en lista över alla de saker som är fel med Sobernet hur ett rent tekniskt hänseende skulle den naturligtvis bli ännu längre, och rätt oanvändbar. Ovan beskrivs de strukturfel som behöver åtgärdas. Som FRA-demonstranterna har sagt: riv upp, gör om, gör rätt.

Men helt negativ är jag inte! Håll utkik efter ett kommande inlägg, betitlat någonting i stil med "Förslag på IT-strategi för Ungdomens Nykterhetsförbund".

(Se även "Engagemanget minskar my ass!" (juli 2007) av Robert Damberg.)

5 Comments

 1. Robert skriver:

  Jag längtar efter nästa inlägg!!

 2. Emil skriver:

  Åh jag har också tusen ideer, både på community och på tekniska lösningar för UNF. Framförallt så kommer jag skicka in en motion till kongressen nu innan jag blir iggis där jag kommer föreslå att UNF bara ska använda sig av open source program på sina servrar. Dels för att spara pengar, men också så tror jag faktiskt det är viktigt att slå sig ifrån IOGTs väg – för den är dyr och kommer ingenstans.

 3. Job skriver:

  Emil: i utkastet till mitt nästa inlägg finns du faktiskt indirekt omnämnd (eller snarare, nyktra.se finns indirekt omnämnt). Vi kanske skall dela på några motioner?

 4. Niklas skriver:

  Mycket bra inlägg. Instämmer och ser också framemot nästa inlägg!

 5. Leo skriver:

  Keep it up!