Att dra alla över en kam

En kam. Dra alla över den.

En spännande sak med att prata om saker som har det minsta lilla som har med statistik att göra är attityden "nu tycker jag att du drar alla över en kam".

Exempel: jag läste en kurs där vi diskuterade genus och könsroller ganska mycket. På ett seminarium tittade klassen på en lista med "motsatspar", där den ena sidan vanligtvis associerades med "kvinnligt" och den andra med "manligt". Det var alltså dikotomier i stil med "fostran/omsorg", "styrka/svaghet", etc. Sedan tillfrågades vi om vi tyckte att de här associeringarna stämde överens med hur folk vanligtvis associerar.

Såklart är det någon som genast säger någonting i stil med "min mamma stämmer inte alls in på det där". Någon annan klämmer fram någonting i stil med "min pappa var väldigt omsorgsfull". Efter att jag påpekat hur dumt det är att dra ner sådant här på individnivå, och bland annat nämnt att kvinnor i snitt tjänar 87 % av vad män tjänar,1 så är till och med någon som på fullt allvar säger att en kvinnlig chef tjänar mer än många män.

För mig är det helt ofattbart hur man ens kan komma på tanken att dra ner statistikproblem på individnivå och sedan använda ett helt irrelevant exempel för att "motbevisa" problemets existens. Hur kommer det sig att folk verkar vara totalt blinda inför strukturella problem och väljer att stirra sig blinda på individuella fall?

Det är inte bara genustänk som missgynnas av den här blindheten; det är allt motstånd mot existerande maktstrukturer. Jag tror att den här individualistiska tendensen är ett stort hot mot alla sociala rörelser idag – det enda den gynnar är just individualistiska ideologier; som liberalismen. Genom att inte släppa den enskilde med blicken misslyckas folk med att se övergripande problem som rör en hel grupp. Fler exempel:

 • Lasse konfronteras med att Sverige behöver minska sina koldioxidutsläpp med 122 %. Lasse tycker att han ju faktiskt behöver köra bil till jobbet eftersom det inte finns någon bra busslinje där han bor, dessutom var det jättevarmt en sommar när han var liten så varför skulle det vara ett problem nu?
 • Någon försöker förklara problemet med osäkra anställningar för Britta, men Britta svarar att hennes son som har en visstidsanställning trivs jättebra med det och dessutom har hennes väninna har en egen firma och hon har ju inte satt behovsanställningar i system.
 • Ställd inför det faktum att hög alkoholtolerans ökar risken för att man skall utveckla missbrukartendenser, berättar Eric om hans kompis som dricker jättemycket men som inte alls är missbrukare utan har jättebra betyg. (Sedan tar han en öl till.)

Nej, dra alla över en kam för bövelen! Annars blir vi aldrig av med lössen…

 1. Inte en exakt siffra – den nämndes av någon annan tidigare i en smågruppsdiskussion. []

19 Comments

 1. Tuss skriver:

  Jag tror att man skulle kunna göra en rätt kul sketch om det här där den roliga poängen just är en persons totala oförmåga att se något annat än individer.

 2. Snatterskan skriver:

  Bra skrivet Jobis! Jag stör mig också på detta. Skriver ett blogginlägg om det, lite som en utveckling på ditt. Ja, jag har kommit igång med bloggandet nu!

  /din vän,
  Snatterskan

  PS. Helst skulle jag vilja ha en blogg som är lika stilig som din. Någon gång får du lära mig lite CSS.

 3. […] tillsammans, så är de en grupp! oktober 26, 2008 Min vän Job skriver enkelt och bra om oförmåga att se strukturella mönster. Jag kan inte annat än hålla med om hur tröttsamt det är när man försöker beskriva […]

 4. Job skriver:

  Härligt! Jag kan lära dig CSS närsomhelst, säg bara till.

 5. Niklas skriver:

  Bra skrivet om ett sjukt irriterande problem! I min klass är det några som envisas med att hela tiden dra upp " det är orättvist om någon får del av den andres tillgångar om den bara har latat sig" när vi diskuterar likadelning mellan män och kvinnor vid äktenskapsskillnad. *suck*

 6. Melpin skriver:

  Åh, något mer vi håller med varandra om :) Eftersom jag nyss läste om genus, och nu läser om social skiktning uppelever jag samma sak väldigt ofta i föreläsningssammanhang. Väldigt bromsande -_- I din slutsats sammanfattar du väldigt bra :P ^^

 7. emil skriver:

  här är lösningen om man verkligen vill behålla sharepoint på kansliet:
  http://opensource.idg.se/2.1014/1.189350/har-ar-gratismjukvaran-som-ersatter-microsoft-sharepoint-portal-server

  Har inte din mail så det blev här istället.

  Vi börjar snickra på motioner snart tycker jag.

 8. torun skriver:

  good point! jag tycker om att läsa din blogg, den är så bra. du säger bra saker bror. men du, vad var det om att du skulle ha hoppat av lärarprogrammet? då lär du ju ha massa tid, hälsa på mig ja!

 9. Job skriver:

  torun: har du internet hemma? eftersom jag läser en distansutbildning nu lär jag kunna hälsa på dig bara du har internet :P

 10. Job skriver:

  emil: e-postadressen listad på din kontaktsida funkar inte; och den du angav när du kommenterade här (asd@asd.asd) funkar definitivt inte…

 11. torun skriver:

  nej :( men det finns på biblioteket! :) sitter där nu :)

 12. Job skriver:

  det är tyvärr inte bra nog :P men några dagar kanske

 13. torun skriver:

  nej, en sån där fastlåsningsgrej!

 14. torun skriver:

  nej sara skall inte med, men du har min definitiva anmälan, vill du ha mina namnuppgifter eller? jag heter torunn, telefonnummer gissar jag att du har, adressen också. räcker det? vi kan absolut åka på torsdagen, mamma betalar min båt så det är bara att boka på.

 15. emil skriver:

  jag är paranoid för spam. :)

 16. Calandrella skriver:

  Du har en bra poäng, men jag anser att statistik överhuvudtaget är dålig, just för att den utesluter individerna och generaliserar.

 17. Job skriver:

  Poängen är ju just att generalisering är bra; för utan generalisering kan man inte urskilja systemfel. Har du ens läst inlägget?

 18. […] bakgrund sämre ifrån sig. Även om lärare kan göra skillnad på individuell nivå så spelar det i det stora hela ingen roll hur bra lärare man har eller inte har; korrelationen (och kausaliteten) mellan föräldrars […]

 19. torunn skriver:

  du, kan du stryka mitt efternamn också?