RoboCop, folkets hjälte

RoboCop som spraymall!

RoboCop är delvis människa, delvis maskin, konstruerad av det allestädes närvarande megaföretaget Omni Consumer Products som ersättning för de rätt ineffektiva och fragila vanliga poliserna i våldsamma Old Detroit.

Här, i en ospecifierad framtid, har polisväsendet outsourcats till OCP (och ozonlagret är så pajat att det krävs tjocka lager med blå gegga för att vistas i solen i Florida). En företagschef säger vid ett tillfälle "Hell, we practically are the military" och vid ett annat tillfälle påpekas att OCP ser profit på nya och visionära områden som vanligtvis inte förknippas med profit: sjukvård och skolväsendet, till exempel.

Visst är det fascinerande hur väl fiktionen stämmer överens med verkligheten? Den nära framtiden är här nu, och förvisso har vi inte robotar (eller cyborger) eller multibranschmegaföretag (åtminstone inte i OCP-utsträckning), men mycket annat stämmer: sjukvården privatiseras, skolväsendet privatiseras, och i vissa delar av världen privatiseras även stora delar av militären (dessa privatiserade delar av militären utgör det "militär-industriella komplexet" och består av företag som t ex Halliburton och Blackwater). All denna privatisering sågs bara för tjugo år sedan som så långt in i framtiden, så absurd och dystopisk, att vi samtidigt skulle ha cyborger som sprang runt på gatorna!

Fast allt är ju inte fel i RoboCops Old Detroit. RoboCop, vars primära direktiv – "Serve the public trust", "Protect the innocent", samt "Uphold the law" – leder honom till att jaga upp och ta kål på först småtjuvar, sedan knarkkungar, och slutligen diverse av OCPs onda chefer. I den sista filmen går han med i en motståndsgrupp och, mot slutet med stöd av alla vanliga poliser som nu hoppat av sina jobb i protest mot OCP (Oppressive Capitalist Pigs, enligt graffiti som syns i filmen), leder tillsammans med dem en folklig resning mot storkapitalets förtryck.

Är det vad i framtiden har på lager för oss? Folkliga resningar mot förtryckande storföretag? Som tur är är framtiden ikapp oss även på den här fronten, över hela världen har folk rest sig, och fortsätter resa sig, mot globalisering och kapitalism.

Jag hoppas bara att Hollywood hinner spotta ut en reboot av RoboCop-serien innan Hollywood sätts i brand och filmföretagens ledare ställs mot väggen i den ärorika revolutionen.

14 Comments

 1. Tuss skriver:

  Det var som sjutton, jag har avvisat Robocop som töntig macho-sci-fi i stil med de helt värdelösa Terminator-filmerna och/eller The Running Man. Hm, som någon sa så tycks det som att kapitalisten säljer repet du ska hänga henom i om hen tror att hen kan tjäna något på det.

 2. Job skriver:

  Ja, RoboCop krossade verkligen alla förväntningar jag hade. RoboCops huvudsakliga kvinnokaraktär, Anne Lewis, är förresten inte ens ett våp: hon är polis, kan skjuta, och har kravalluniform. I sista filmen är det Dr Lazarus, Marie Lazarus, som med hjälp av den 7 år gamla flickan tillika superhackern Nikko, hackar sig in i TV-sändningarna och manar folket till revolution. Och den militanta motståndsgruppen? Den leds av en svart medelålders kvinna, vid namn Bertha.

  Därmed inte sagt att RoboCop är ett feministiskt epos. Könsrollerna är fortfarande starka; det är män som har makten i de flesta fallen (över OCP, över the Rehabs, över knarklangarna, etc). Men det är fan så mycket bättre än mycket annat!

 3. Tuss skriver:

  Hett, jag har både ettan och tvåan på ingång nu. :)

 4. Job skriver:

  Ta ner trean med :)

 5. Krastavac skriver:

  Damn! Jag hade ingen aning. Och jag älskar science fiction. Måste se om den första filmen och se de andra också. Vad heter dom?

 6. Job skriver:

  Fantasilöst nog "RoboCop 2" och "RoboCop 3"

 7. Krastavac skriver:

  Suprise suprise

 8. Tuss skriver:

  Nu har jag sett ettan, och min kommentar är att den mycket riktigt är ganska intressant ur ett politiskt perspektiv. Som film är den dock ganska usel, framför allt så är det löjesväckande hur de har stoppat in övervåld överallt helt i onödan. Exempelvis när en av skurkarna hamnar i giftigt avfall och kommer ut som en muterad slemhög, för att sen av misstag bli överkörd i en scen som mest påminner om en splatterfilm. Sen skrattade jag nästan ihjäl mig åt att robocop kör DOS. Och varför låter stridsrobotarna som T-rexar!?

  Nåväl, det var ändå en ganska underhållande film.

 9. Job skriver:

  Utan övervåldet hade den ju varit skittråkig! Scenen med den muterade slemhögen är ju för jävla bra; där tas verkligen absurditeten till nya nivåer. Det är bättre än den beryktade onomatopoei-etiketterade scenen i första Batman-filmen! Att RoboCop kör DOS får väl tolkas som ett tecken i tiden ;) Det var ju något den tidens datoranvändare kände igen, ett internskämt för alla PC-användare liksom.

  En av de bästa scenerna i första RoboCop är när stridsroboten ramlar i trappan och inte kan ta sig upp, tycker jag. Så jävla… gulligt!

 10. torun skriver:

  varför varför varför ta bort dig från last.fm? last.fm är ju BÄST!

  hm… det borde finnas en gästbok så man inte känner sig dum i huvudet varje gång man skriver en kommentar irrelevant i samband till inlägget man skriver den i.

  kan du inte ringa mig någon dag fressten? känns himla dumt att bara prata över internet med sin egen bror. jag har förövrigt inga pengar på min mobil som vanligt.

  PUSS

 11. Job skriver:

  nej jag använde det inte.

 12. torun skriver:

  jaha, okej. så synd. jaja. bra att du fick in mig på det för så många år sen i alla fall.

 13. Tuss skriver:

  Jag pratar med min syster (som bor vägg i vägg) över Jabber!