En gnutta hopp i vintermörkret?

Den senaste veckan har jag läst så mycket mainstreammedia att jag nästan har tappat bort mig och börjat tro på lögnerna de pumpar ut om att våld inte lönar sig och att motstånd är meningslöst, att det bästa man kan göra är att sitta ner, hålla tyst och vänta på att det ska fixa sig. Men bland mina RSS-flöden i kväll kommer det intressanta nyheter i form av en uppdatering om situationen i Grekland från Nya anarkisterna och en sammanfattning av medias rapportering om röran i Rosengård från Ockupantnytt. Det verkar som om Grekland börjar närma sig en kritisk punkt, även om det inte talas så mycket om det i exempelvis DNs artikel. Notera förresten hur debaclet i Grekland numera heter "protester", medan det är "våldsamma upplopp" i Rosengård. Lite stenkastning och några anlagda bränder är alltså "våldsamma upplopp", medan den situation av nära nog inbördeskrig, med ockupationer av statlig TV, generalstrejk och attacker på polisstationer är "protester". Det verkar som om revolutionen går på TV, åtminstone grekisk sådan.

DN-rapporteringen fortsätter lika tandlöst och korkat som brukligt, inte ens den uttjatade sammanfattningen av protesternas kostnader och uttalanden om att landet "vanäras av våldet" från regeringen saknas. Artikeln missar också helt att kritiken riktar sig mot det (ny)liberala/kapitalistiska systemet som sådant, inte bara mot "regeringens sociala och ekonomiska reformer och mot dess oförmåga att skydda Grekland mot den globala finanskrisen".

Personligen tycker jag att det är trevligt att det händer något, och ännu mer trevligt att det verkar kunna komma något bra ur det. Under alla omständigheter verkar den grekiska regeringen sitta mer och mer löst, knappast oförtjänt. Tyvärr verkar det inte vara några svenska aktioner planerade för den 20:e, som är den internationella dagen för solidaritetsaktioner. Nåväl. Kan grekerna så kan vi!

2 Comments

  1. Radioact skriver:

    Vad är det här för blogg jag helt missat? Fantastisk!