Kriget om juldrycken

Det finns rätt många historier om julmusten och dess antagonister. Någon gång hörde jag t ex påståendet att nykterhetsrörelsen i Sverige lobbade för den alkoholfria julmusten som alternativ till den mindre nykterhetsvänliga julölen, och det är tack vare detta intensiva opinionsbildande arbete som julmusten är så hårt rotad i svensk jultradition att den ännu håller stånd mot Coca-Cola. (Numera jobbar rörelsen för en Vit Julandra sätt.)

Jag har inte direkt funnit några mer belägg för denna teori än ren hörsägen (någon gång skall jag undersöka saken lite mer ingående), men hos Roberts AB – det företag som tillverkar större delen av all mustessens i Sverige – kan man bland annat läsa "Det är tidigt 1900-tal. Robert Roberts och sonen Harry vill skapa ett alternativ till öl och brännvin", vilket ju faktiskt stöder teorin.

I dessa dagar står den stora kampen knappast mellan julöl och julmust, utan snarare mellan julmust och Coca-Cola. Tack vare julmusten är Sverige det enda land där Coca-Cola inte är den vanligaste läskedrycken under julsäsongen, något som ju måste kännas rätt surt för sockerkapitalisterna i the Coca-Cola Company. I början av 2000-talet provade de på fulknepet "Bjäre Julmust", som inför julen 2008 inte längre säljs. Kvar finns dock Facebook-gruppen "Bojkotta Bjäre Julmust", som tycker att man istället skall köpa julmust "från Apotekarnes eller från andra mindre producenter" – de tycks ha missat att Apotekarnes knappast är ett litet svenskt småföretag utan ägs av Carlsberg, en av de största dryckesjättarna i världen.

Men kriget tog knappast slut i och med Bjäre Julmusts bortgång. Coca-Colas nya äss i rockärmen är ett ordskämt som skär i min själ, och jag fruktar för den kapprustning det kan komma att leda till. Var ligger egentligen närmaste skyddsrum?

coca-cola-a-must-for-christmas1
Reklamskylt utanför ICA Luthagens, 14 december 2008.

Andra bloggar om seriösare och viktigare saker än jag, t ex Redundans som skriver om hur polisen ljuger, Snatterskan som skriver om heteronormativitetens vedermödor, Tuss som skriver om vardagsvåld (och berör kravallerna i Grekland), Ellika som konstaterar att skitjobb faktiskt är skit, anarkisterna som skriver om hur klimatet (fortfarande) går åt helvete, eller Knut Stahle som skriver om en intressant mailväxling (och påminner om att julen knappast är kristen).

13 Comments

 1. torun skriver:

  hahaha, man blir ju förvånad över vilka knep man kan ta till.

 2. torunn skriver:

  hm… det är ju helt fel att jag stavas med ett n och att min url är tokun.blogg.se, det skall vi ändra på!

 3. Grillo skriver:

  Äh, jag tyckte Bjäre julmust var en smart idé. If you can't beat 'em, join 'em.

  Den här reklamkampanjen är ju bara… fel

 4. dean skriver:

  ut och klottra över! grrrr!

 5. Job skriver:

  dean: fast coca-cola är ju så mycket godare än julmust… jag har svårt att välja sida i kampen

 6. Benjamin skriver:

  Jag har svårt att ta just den här kampen på allvar, måste jag säga. Däremot skrattar jag gott åt Sebastian Anderssons kommentarer i Knuts blogg :D

 7. Joakim Engström skriver:

  Men ni vet väl att McTasty är en del av julen också ;)

 8. […] Andra som bloggar på temat jul: We are your friends har en egna alldeles fantastiska julkalender och Job skriver om julmust. […]

 9. […] Kriget om juldrycken II 18 december 2008 by job Tuss var vänlig nog att upplysa mig om att den andra sidan svarar med samma mynt: […]

 10. Thomas Tvivlaren skriver:

  Intressant skrivet. För den intresserade så kan det vara värt att veta att Coca-Cola inte ser med blida ögon på det här. Faktum är att den främsta anledningen till att Coca-Cola tog över sin egen dryckestillverkning och distribution i Sverige var kopplad till just julmusten och svenskarnas oförmåga att förstå sitt eget bästa… :)

 11. Fira grav-mass! skriver:

  […] du dig lika alienerad av bebis-Jesus som du känner dig desillusionerad av cola-tomten? Känns konceptet jólablót inte särskilt lockande? För oss som bäst kan beskrivas som radikala […]

 12. Nicklas skriver:

  :) Nu är det snart påsk & ny must på väg :)

 13. Nicklas skriver:

  Inte alls påsk snart såg jag… 2 månader & 2 dagar kvar… Mustabstinens! :*(