Var är integritetsmupparna nu?

busskameraEn övervakningskamera utklädd till brandvarnare!

Det pratas jävligt mycket om integritet (hur bra det är) och övervakning (hur dåligt det är). HAX, opassande, och Rick Falkvinge är några av Sveriges populäraste bloggar.1 Federley, ni vet han som körde en salladsbar i konkurs (och lät sedan staten betala ut en lönegaranti) har också tidigare pratat mycket om det.

Men när ett företag olagligen sätter upp övervakningskameror maskerade som brandvarnare håller de käften! Trots att den vision de målar upp av en skräckatmosfär där ingen vågar säga något här blir verklighet så är de tysta. För att citera Djampour Fereidon, ur styrelsen för Kommunals klubb på Råstagaraget: "Det är en skräckatmosfär. Ingen vågar säga något. De är rädda för att få sparken." Att de låser in skyddsombud och misshandlar dem gör knappast saken bättre.

För den som undrar varför vänstern är så passiv i motståndet mot förkortningarna, här är svaret. För oss är det inte någonting nytt, det är bara ett av staten och kapitalets många verktyg för repression och kontroll. Den som är hungrig söker i första hand efter mat,2 inte efter att slippa abstrakt statlig övervakning. Fick jag välja mellan sänkt a-kasseavgift och att slippa FRA-lagen skulle jag förmodligen välja sänkt a-kasseavgift.

Petter påminner om Salka Sandéns kommentar från efterdyningarna av FRA-debatten tidigare i år. Den är fortfarande högst aktuell. Även andra inlägg från Dagens Konflikt är högst relevanta.

Vill man ägna mer tid åt immaterielrätt kan man läsa Tuss senaste inlägg på Luftslottet, jag personligen föredrar Snatterskans tetrispepparkakor (som förresten är ett solklart intrång i The Tetris Companys upphovsrätt). Glöm förresten inte att välklädda banditer alltid kommer undan.

 1. EDIT 23:00: Som jag påpekat i en kommentar nedan använder jag inte "mupp" som ett nedsättande ord, utan snarare som ett litet gulligt flufford, typ. Dock gillar jag varken frihetsfrontare eller centerpartister, så om någon vill fortsätta tolka ordet negativt så undanta opassande och Falkvinge. []
 2. En liknelse, jag är mätt, thankyouverymuch. []

11 Comments

 1. Om du vill väcka opinion, så finns det inget som hindrar dig.

  Visst är sådant här åt helvete — men saker går så rasande snabbt i repressiv riktning nu, att vi som försöker opinionsbilda måste välja våra slag och lägga all, all, all kraft där för att ha en chans att märkas över huvud taget.

  Att någon sätter upp bevakningskameror, eller till och med maskerade bevakningskameror, bleknar jämfört med att staten delar ut polisbefogenheter till privata industrier som får beslagta dina bankkonton och lägenhet innan du får reda på att du måste skaffa en jurist för att bevisa din oskuld (något du naturligtvis inte har råd med eftersom dina tillgångar är frysta – så du kommer att förklaras skyldig, och därför var beslagen rätt från början).

  Det är en lång väg tillbaka.

 2. Job skriver:

  Som jag ser det är det en del i samma sak. Den enskilda händelsen kanske bleknar i jämförelse för du och jag, som inte jobbar på Råstagaraget, men om vi gjorde det skulle övervakningskamerorna inte se så bleka ut. Sätter man dessutom den enskilda händelsen i sitt sammanhang – ett samhällsklimat med ökande ekonomiska klyftor, osäkrare anställningar, mer anti-facklig politik, etc – bleknar det inte alls i jämförelse. För många är det en betydligt mer greppbar verklighet att bli varslad än att få sitt liv förstört av immaterialrättsindustrin. Kanske skulle det till och med vara lättare att få anhängare till Piratpartiet om man inte fokuserade enbart på FRA+IPRED+ACTA utan även på sådana här händelser?

 3. Thomas Tvivlaren skriver:

  Först, blanda inte in svensk politiks absolut största pajas, Fegerley, i den här diskussionen. Han är lika mycket en företrädare för integritetsfrågor som upphovsrättslobbyn egentligen bryr sig om kreatörerna. Dvs inte alls när det väl kommer till kritan. Min syn på Fegerley framkommer förhoppningsvis här (vilken jag som stämplad integritetsmupp vill använda till mitt försvar):

  http://www.thomastvivlaren.se/2007/12/federley-kastar-glas-i-stenhus.html
  http://www.thomastvivlaren.se/2008/06/federley-gr-en-st-bernhard.html
  http://www.thomastvivlaren.se/2008/06/med-frihet-fljer-ansvar.html
  http://www.thomastvivlaren.se/2008/11/rets-svek-blev-rets-kvinna-blev-rets-hn.html

  Som Falkvinge redan förklarat så måste vi välja våra strider. Det är en helt bizarr verklighet vi nu lever i där det ena övervakningsprojektet efter det andra tas fram. Jag var inte ens medveten om det du här skriver om förrän jag läste det.

  Dock så tror jag även du inser att med den övervakningsiver som nu sker så normaliseras synen på integritet som en naturligt inskränkt företeelse. Medelsvensson tänker: "Övervakning i ett bussgarage i Råsta? Hmm…men FRA ska ju övervaka oss alla, Ipred bereds gräddfil åt privata intressen i rättssystemet, datalagringsdirektivet gör oss livegna? Vad är det på dumburken idag då?"

  Jag har samtidigt full förståelse för att de som hör till samhällets mindre bemedlade inte bryr sig ett jota om den rådande utvecklingen. Ur dennes perspektiv blir det ett lyxproblem.

 4. emma skriver:

  I stort vill jag mest bara be dig, vänligt men bestämt, att dra åt skogen, emellertid. Det är inte schysst att skylla på de som lägger ner ruskigt mycket tid på kontrollsamhällets avigsidor, när det dyker upp mer än vanligt folk klarar av att hålla reda på. Vi håller på att drunkna, och då kanske man inte ska trycka ner varandra under vattnet.

  För mig personligen är det viktigt att hålla koll på alla typer av övergrepp mot medborgare, oavsett om det är stat eller arbetsgivare. Överlag så får jag känsla av att vi har ett auktoritetsproblem i landet — så fort man ansvarar för människor så verkar det tippa över i att dessa ska kontrolleras och styras in i minsta detalj. Varför respekterar man inte människor i Sverige, generellt sett, vad hände liksom?

 5. Job skriver:

  Jag "skyller" inte på er – jag pekar på de problem som er rörelse uppenbarligen inte hanterar (och tydligen inte vill hantera). Jag har knappast påstått att ni har satt upp kamerorna (där skall all skam till kapitalet) eller att ni ens är för att stödja dem.

  Avsikten med mitt blogginlägg var inte att försöka trycka ner er, utan att uppmärksamma er (och andra) på att statlig repression inte är de enda formerna av repression. Min förhoppning var inte att ni skulle ta illa upp, utan att ni också skulle uppmärksamma Busslinks övergrepp: att cheferna på det företaget har mage att göra så har säkerligen sina rötter på samma ställe som att riksdagsledamöterna har mage att införa FRA+IPRED+ACTA. Du säger ju själv nästan samma i slutet av din kommentar här.

  Dessutom ville jag också förklara varför vänstern tycks så passiv i frågan: till skillnad från stora delar av högern har vi andra problem som tränger oss.

  Skulle jag inte rösta på Vänsterpartiet så skulle jag förmodligen lägga min röst på just Piratpartiet.

 6. Job skriver:

  Thomas Tvivlaren: jag noterade inte ditt inlägg förrän nu (jag har aldrig behövt moderera en kommentar förut). Mitt svar till Emma ovan bemöter även det du säger.

 7. Job skriver:

  Förresten så vore det kanske på sin plats att påpeka att epitetet "integritetsmupp" inte var menat att vara nedsättande, även om jag nu förstår att min poäng förmodligen hade förmedlats mer effektivt om jag istället sagt "Piratpartisterna" eller dylikt.

 8. emma skriver:

  Jag känner mig djupt kränkt!

  ;)

  Allvarligt talat, jag har med förvåning sett hur vissa, trots att de håller med om att detta är bland det viktigaste i vår livstid, ändå inte kan avhålla sig från att kalla oss som engagerat oss för "fanatiker" och diverse annat nedsättande. Förstår det egentligen inte. Mupp blir i sammanhanget lättare att tolerera såklart, men ändå finns ju en viss osäkerhet inbäddat i det.

 9. Nemokrati skriver:

  Det finns något som kallas för klass.

  De frågor som piratpartiet driver berör alla, oavsett socioekonomisk grupptillhörighet. Men dessa är inbäddade i ett paket medborgarkontroll
  som härrör från en rädsla för socialt uppror på grund av de politiska, sociala och
  ekonomiska orättvisor som EU-anpassningen för med sig; det gäller tjänstedirektiv, upphandling, fackliga rättigheter, kollektivavtal, arbetsrätt, sociala skyddsnät,
  infrastruktur, utbildning – t ex pågår ett stort uppror mot Bolognaprocessen som
  innebär att fler utestängs från högre utbildning – det är en samhällsomvandling som gjort att sociala klyftor ökar enormt, konkurrens ökar, gränslösheten inom EU har lett till att behovet av kontroll ökar osv.

  Piratpartiet kanske inte vill ta den diskussionen men inte desto mindre är den brännande. Men det kan man ju bara redovisa i så fall, så får folk mer klart för sig att det ändå finns en politisk gränslinje på höger-vänsterskalan i det partiet.

  Men det har nog de flesta fattat i alla fall.

 10. Nemokrati skriver:

  Jag menar alltså att de som t ex i Spanien protesterar mot Bolognaprocessen anser att denna process innebär att fler utestängs från högre utbildning.

 11. Nemokrati skriver:

  Och hela EU-anpassningen syftar givetvis till att Europa skall bli konkurrenskraftigt gentemot Kina och Indien och andra gigantiska ekonomiska underverk. För att bli det måste människorättsambitionen i hela den västerländska individbaserade rättighetskatalogen skruvas ner till den miniminivå som medger konkurrenskraft i det sammanhanget. Så det blir en enorm försämring, som vi inte ens kan föreställa oss följderna av; demokratiska fri- och rättigheter ett minne blott. Och det hela handlar om ekonomisk skräck.