Högupplöst verklighetsflykt

death-race

Man skulle kunna säga att Death Race handlar om en fars strävan efter att återförenas med sin dotter. Man skulle kunna säga att det är en film om en oskyldigt dömd människas kamp mot ett korrumperat rättssystem styrt av vinstintresse snarare än rättvisa. Man skulle kunna säga att det är en satir med udden mot kommersialiseringen och privatiseringen av sådant som en gång var statens uppgift. Man skulle kunna säga att det är en parodi på den dumburksförslavade och nöjesvåldsfixerade TV-publiken i västvärlden. Då skulle man ha rätt.

Men vem bryr sig om sånt? Det är en film om våld, eller snarare en film med våld. Med knytnävar, med tillhyggen, med bilar, med skjutvapen, med maskingevär, med mosar-saker, med fjärrutlösta bomber, med eldkastare, med napalm, med missiler. Och en hel del andra saker. Explosioner!

Och det är därför jag gillar den. Vad mig anbelangar var slutscenen där huvudpersonerna lever ett hederligt liv som bilmekaniker och tar hand om Jensens dotter helt överflödig. Jag vill se våld, jag vill se explosioner, jag vill se handling och inte ord. Jag vill se de onda dö på spektakulära sätt, och de goda segra och överleva. I verkligheten är det tvärtom – om handling kommer utövas den av de onda och drabbar de oskyldiga. Det fyller mig med hat och förtvivlan, och eftersom jag inte kan ta ut min aggression i verkligheten litar jag på att samma onda makter (Kapitalet, alltså—inte Israel) ser till så att jag kan se de onda sprängas på låtsas.

I minst 720p.

3 Comments

  1. Joakim Engström skriver:

    Du borde se orginalet Death Race 2000 med Stallone. Mycket blod och satir så det nästan spricker…

  2. Job skriver:

    Jag föredrar eld framför blod, men jag planerar att se den, ja

  3. […] officiella uttalanden om händelserna i Gaza från Luftslottet. Det närmsta vi har kommit är en text av Job som nämner det på omvägar. Jag tänkte inte göra några anspråk på att analysera […]