Svar till Sanna Rayman

Hej Sanna!

Eftersom det inte går att kommentera på din blogg så får jag väl svara såhär istället.

Anledningen till att den gode komministern är nog inte, som du verkar antyda, att han hatar judar. Isåfall hade det nog inte organiserats något fackeltåg till att börja med. Snarare är det nog så att Nordin lider av en fobisk rädsla att stöta sig med någon – fånigt, ja, anti-semitiskt, nej. Det är inte heller omöjligt att Gaza används som en ursäkt för att ställa in när andra orsaker ligger bakom. Det påminner mig om när jag (som representant för Ungdomens Nykterhetsförbund på Gotland) var med och organiserade ett fackeltåg till minne av Kristallnatten en gång: alla partier deltog, utom Folkpartiet, som motiverade sin frånvaro med att de inte ville samarbeta med det "odemokratiska Vänsterpartiet". En vecka senare gick alla partier i ett gemensamt tåg mot höjda färjepriser, då spelade tydligen demokrati ingen roll längre…

Sedan är det väl kanske på sin plats att påpeka att Luleås komminister Bo Nordin inte på något sätt är representativ för varesig den svenska vänstern eller den svenska antikrigsrörelsen. Faktum är att vänstern och antikrigsrörelsen konsekvent har använt just termerna "Israel", "israeler" och "israeliska"… detta till skillnad från den falang av högern som lite för ofta råkar säga "muslim" istället för "islamist".

Att anklaga Israel-motståndare för judehat känns lite 1900-tal tycker jag. Kan vi gå vidare nu?

13 Comments

 1. Tuss skriver:

  Märkligt, det syns ingen länk härifrån. Måste man vara registrerad på Twingly eller?

 2. Job skriver:

  Mycket underligt. Det borde fungera. Jag vet inte varför det inte gör det…

 3. Tuss skriver:

  Kul förresten att hn heter Rayman, precis som TV-spelsfiguren.

 4. Job skriver:

  Eftersom Twingly uppenbarligen fattar när vi skriver något har en av följande två saker förmodligen skett:
  a) Twingly har buggat och inte fattat att vi länkat, trots att det har uppfattat inlägget.
  b) Svenska Dagbladet har aktivt filtrerat bort oss från listan.

  Det faktum att de flesta bloggar som länkas har titlar i stil med "Är Ali Esbati och andra kommunister mentalt efterblivna?" och "Vänstern avslöjar sitt judehat" och gör föga mer än att upprepa vad Rayman skrev, samt att den enda bloggen som är på "vår" sida verkar ha en minst sagt bristande analys, så är det inte helt orimligt att misstänka det senare.

  Förresten så länkades jag vidare till lite mer grävande som stöder min teori om att Nordins påstående bara var en dålig bortförklaring för ett beslut som fattats av andra orsaker.

 5. Sanna Rayman skriver:

  Hej,

  Jag skrev ingenting om vänster eller höger över huvud taget i mitt inlägg. Det jag vill peka på är att det pågår en försåtlig och förskräcklig glidning av begrepp i debatten. Vi må debattera och diskutera Mellanösternkonflikten för allt vad tygen håller, från såväl höger som vänster, men den här sortens urartningar måste hållas kort.
  En minnesgudstjänst av Förintelsen torde dessutom innefatta hågkomsten även av alla de romer och homosexuella som liksom det judiska folket föll offer för nazimen. Hur har man tänkt i det avseendet, tro?

  Helt enkelt. Det blir än mer allvarligt när de här glidningarna inte längre finns "bara" i några hetlevrade diskussionstrådar på nätet utan slinker igenom och accepteras också av svenska kyrkan och – vad det verkar – Luleå kommun.

  Den fråga jag ställer går inte att besvara den utan att i samma stund skuldbelägga alla världens judar och det är just det man gör när man ställer in gudstjänsten med hänvisning till situationen i Mellanöstern.

  Och nej, det är klart att jag inte tror att komministern i fråga är inbiten antisemit. Han hann väl inte tänka färdigt, eller nåt. Men det borde han ha gjort. Som person i samhällelig position inte minst.
  Därav min retoriska uppmaning och fråga. Den så att säga tvingar att man tänker färdigt det resonemang man mumlar om. Och förhoppningsvis avslutar man då med tanken "Så dumt jag tänkte där!"

  Och när det gäller muslimer och islamister delar jag din åsikt att det är lika viktigt att hålla isär begreppen där. Oavsett om man är höger eller vänster.

  Vad gäller Twingleriet vet jag inte vad som är orsaken. Är själv inte del av någon moderering.

  Och @Tuss. Det är inte ovanligt att jag får besök på min egna blogg som är resultat av googlingen "Fusk + Rayman" o.d. Har tyvärr inga sådana trix att erbjuda. ;-)

  MVH

  Sanna

 6. Job skriver:

  Härligt att du fick syn på oss trots Twinglys falleringar!

  Jag tycker att det verkar som om de enda som uppfattar den här "glidningen i debatten" är de som stöder Israel. Självklart tycker jag att man borde hållt minnesdagen trots Gaza-konflikten (trots att jag aldrig någonsin hört talas om "Förintelsens minnesdag" förut), och jag tror inte att det finns någon inom varesig vänstern eller högern som inte skulle hålla med. Som du säger är det något som håller sig till "hetlevrade diskussionstrådar på internet" (förvisso bör de bekämpas men de är knappast en del av någon större samhällelig tendens), förutom att en konflikträdd komminister gjort en oturlig miss.

  Just ditt blogginlägg var kanske rätt harmlöst men i och med att du råkar vara ledarskribent så gav det upphov till en rad mer intelligensbefriade inlägg som på fullt allvar argumenterar att Ali Esbati hatar judar. Om det verkligen är så att du tror att Nordin bara inte hann tänka färdigt, vad är det för "smygande" du är trött på?

 7. Job skriver:

  (PS: Har du spelat något av Rayman-spelen?)

 8. Sanna Rayman skriver:

  "Jag tycker att det verkar som om de enda som uppfattar den här "glidningen i debatten" är de som stöder Israel."

  Tja. Det är väl tur att nån ser det…
  Fast nej. Det stämmer heller inte. Visst finns det propalestinska debattörer som ändå kan se skillnaden mellan äpplen och päron och håller tydlig rågång.
  Men, som sagt. Jag var noga med att inte över huvud taget dra in höger-vänster-skalan i inlägget eftersom jag anser att det här borde vara lika solklart för alla, oavsett om man kallar sig centerpartist eller socialdemokrat.

  Saken är ju den att det inte bara är en konflikträdd komminister och hans oturliga miss. Det är också kommunen som varit inblandad i beslutet. Det är också tex en skådespelare (länk nedan) som hoppar av en pjäs om upplevelser i ett koncentrationsläger med hänvisning till Gaza.
  Alltså. Inte en person, inte en grej, utan ett antal återkommande glidningar av liknande slag. Glidningar som är på god väg att smyga sig in i den offentliga debatten från de hetlevrade diskussionstrådarna. Läs tex om skådespelaren i länken nedan. Alla på teatern "respekterar hans beslut" och så var det med den saken. Då ÄR det en tendens. Och då är det hög tid att säga ifrån och/eller ställa följdfrågorna.

  Det är onekligen en svart ironi när beslutet att ställa in en minnesgudstjänst av Förintelsen liksom bevisar varför vi måste komma ihåg den.

  Sen detta med att mina texter ger upphov till intelligensbefriade inlägg. Jadu… Det vet jag inte riktigt vad jag ska göra åt… Jag tror faktiskt inte att det finns någon gyllene formel för artiklar och journalistik som enbart ger upphov till intelligensmättade inlägg. Vet heller inte riktigt vad sådan journalistik skulle göra för nytta på en ledarsida, där jag trots allt har som uppgift att vrida, vända och driva debatt. Det är ju inte min uppgift att stryka medhårs och vara strömlinjeformad, direkt. Och jag kan inte gärna hållas ansvarig för varje inkommande länk, om man säger så.

  http://hd.se/skane/2009/01/22/gazakriget-framkallade/

  Nope. Har aldrig spelat Rayman. Är det nåt att ha?

 9. Sanna Rayman skriver:

  Rättelse. Regissör, inte skådespelare…. Men det framgår av länken.

 10. Tuss skriver:

  Lustigt nog hittar jag flera diametralt motsatta knäppgökspositioner i länkarna på SvD-bloggen. Både definitiva antisemiter (alltså verkliga judehatare och inte bara israelskeptiker) och tok-rasist-pro-israeler eller personer som helst vill packa ihop och slå ihjäl alla "kommunister" (missade de kanske i:et i komminister?), definerat mycket löst. Det känsliga i frågan är ju att massakern i Gaza definitivt har rasistiska förtecken. Ett annat problem är att staten Israel använder, åtminstone underförstått, gammalt dåligt samvete runt förintelsen i sin propaganda. Jag kan då förstå att folk känner det som att de går staten Israels ärenden vid åminnelsetilldragelser (teatern då kanske mest) för Förintelsen, även om jag själv tycker att inställning av den vore idiotiskt. Istället borde man ta tillfället i akt och poängtera det abstrakta i Förintelsen, hur den drabbade oliktänkande snarare än någon specifik etnisk grupp, eller åtminstone hur det var judar, långt innan Israel fanns, som drabbades.

  Jag har bara spelat ett demo av ett jättegammalt Rayman-spel. Det var ett ganska tråkigt sidscrollande plattformsspel, och det enda som egentligen var utmärkande minns jag var att denna Rayman (som nog ska uttalas Ray-Man) hade händer som satt löst och därför kunde skjutas iväg på fiender.

 11. Mattias Svensson skriver:

  Hej Job! Va bra att du länkar till min fina bloggpost "Är Ali Esbati och andra kommunister mentalt efterblivna?".
  Jag har dock en liten invändning mot att du säger att jag skulle "gör föga mer än att upprepa vad Rayman skrev".
  Dels baserar jag min invänding på att min bloggpost faktiskt till stor del handlar om gatuvåldsvänstern, göteborgskravallerna
  och vad Ali Esbati har gjort eller (enligt en del som kommenterrat på min bloggpost) inte gjort. Jag påstår inte heller att Ali Esbati
  tycker si eller så om någon speciell folkgrupp. Däremot så ställer jag frågan om vad Ali Esbati tycker om bloggaren Jinges i mitt
  tycke tvivelaktiga åsiker om judar.

  Vidare tror jag inte Sanna Rayman vill ha så mycket att göra med mig. Då jag misstänker att om hon nu mot all förmodan kände till lilla mig skulle ha tyckt att jag står lite väl långt ut på högerkanten för att riktigt falla henne på läpparna.

  Jaja, nu när jag hittat på grund av Jobs länk skall jag ta mig tid att läsa den här bloggen för det är ju alltid kul att kunna göra nya bekantskaper så att säga.

 12. Job skriver:

  I sanning, ditt inlägg var faktiskt så icke-relaterat till Raymans inlägg att det framstår som högst troligt att du bara länkade för att öka din egen trafik.

  Det är föga troligt att du hittar något du tycker om här på Luftslottet, men lycka till.

 13. Mattias Svensson skriver:

  Ja, vad gör man inte för att lura till sig ett par extra läsare :D
  Har bara hunnit läsa ditt inlägg om Zeppelinare och eftersom jag gillar Zeppelinare så fanns det allt något jag tyckte om.