Recension av Deltagänget

Jag har letat efter Deltagänget på biblioteket ett tag, men åtminstone Stockholms stadsbiblioteks exemplar var utlånat nästan hela tiden, och det är dyrt att stå i kö så jag har inte kommit mig för att läsa den. Inte förrän jag hittade den på bokbordet på Kafé 44 för ett tag sedan.

Min första kontakt med Salka Sandén, författaren till boken, var på förra sommarens alternativa politikervecka. Hon var då där och högläste ur Deltagänget. Jag var just då i köket, som låg våningen över den improvicerade föreläsningshallen där högläsningen var, och jag minns att jag febrilt letade ingredienser till maten samtidigt som jag försökte både lyssna och inte skramla så mycket. Den överhängande stämningen var den av sagostund på dagis, frånsett att "sagan" handlade om en person som blev misshandlad av polisen.

I förordet till Deltagänget skriver Salka att "[huvudpersonerna] är tänkta som typkaratktärer och är inte porträtt av enskilda personer, utan ihopsatta som mosaiker av olika människor samt min begränsade fantasi". Jag tolkar det som att boken till stor del, men inte bara, är biografisk, men inte självbiografisk förstås.

En av anledningarna till att jag intresserade mig för boken var att jag ville få en känsla för hur nittitalet, med dess kulmen i kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg,1 egentligen var. Hur det kändes när en annan värld fortfarande verkligen var möjlig, innan alterglobaliseringsrörelsen kramades ihjäl.

Jag ville också göra mig en bild av AFAs rötter. Genom åren har ju organisationen blivit så demoniserad som det bara går i media (med allt från vinklingar till faktiska rena lögner), och det är svårt att bilda sig en uppfattning om dem. Det görs inte heller bättre av att de själva inte verkar vara det minsta intresserade av att framstå i god dager, åtminstone inte om man får tro deras bloggar.

På båda punkterna blev jag ganska nöjd, men ingen av dem utgör bokens verkliga styrka. Istället upptäckte jag, kanske för att det är den  första skönlitterära bok jag läser på länge, att det var en väldigt tät berättelse, både med en spännande och engagerande handling och berättad med ett inlevelsefullt språk. Själva boken är skriven i du-form, vilket jag aldrig har hört talas om förut, och det kanske gör sitt till.

Läsaren tas med på en resa från den lilla hålan som huvudpersonen växte upp i, via husockupationsrörelsen i Malmö ut till Tyskland och sen tillbaka igen. Och vidare med en hisnande fart. Ganska snabbt insåg jag att det var fel bok att läsa innan man skulle sova.

Vissa stycken av boken var väldigt svårlästa; det var lätt att identifiera sig med klaustrofobin och hopplösheten som skildrades nu när alla vägar framåt tycks igenmurade. Men samtidigt vittnar den pånyttfödda husockupantrörelsen (nu utan droger! Jag kan inte med ord beskriva min lycka över detta) och polisens taktikskifte vid Salem 2008 om att nittiotalet är på väg tillbaka, större och värre än någonsin. Och då gäller det att vara beredd.

Om man är närmare intresserad av Salka så har hon en blogg med texter om allt möjligt, både om politik och annat. Hon skriver också på Dagens konflikt. Beträffande Deltagänget så kan man låna den på sitt bibliotek alternativt hoppas på att få tag på den över bokbytarsajten Bookmooch.

 1. Jag vet att det var 2001, men som en vän sa så är de mest stereotypa erorna strax efter att de -tal som ger dem dess namn redan passerat. []

4 Comments

 1. Hanna skriver:

  lite synd att suf inte nämns eftersom det var i den organisationen hon var aktiv.

 2. Tuss skriver:

  Det hade jag allvarligt talat ingen aning om. Men visst nämns Suf några gånger (om än kort) i boken.

 3. Efva skriver:

  Jag som är en gammal räv som blev politiskt aktiv (mot BSS intressant nog vilket är en aning ironiskt med tanke på vilka som försöker komma in i riksdagen nu) på högstadiet i mitten på 80-talet och som stod på Södergatan i min hemstad Lund tillsammans med ditrest BZ i början på 90-talet (och åren dessförinnan utan BZ) på 30 november har under de senaste par åren känt ett stigande obehag och en slags dejavu. Det är så mycket som känns igen; högerregering, främlingsfientlig populism, ekonomisk kris…

  Fast ändå känns det värre nu. Den här regeringen är om möjligt ännu otydligare i vad de egentligen kommer att göra om främlingsfientligheten får en röst i riksdagen, de driver sin politik mycket hårdare nu och det värsta av allt, det parti som den här gången vill in i riksdagen har inte en pajasgreve och en bonnig skivbolagsdirektör som sina största tillgångar. SD är något mycket värre även om de låtsas vara som vilket parti som helst, men BSS-ränderna har inte gått ur. Det må så vara att SMR och Folkfronten tycker att de är sellouts, men rasister är de likt förbannat med starka nassesympatier.

  Och vad gör sossarna? Lundby-Wedin visar väl med all önskvärd tydlighet var sossarna står idag. Det gäller att hålla sig framme vid köttgrytorna samtidigt som man viftar med en undersköterskeanställning man hade någon gång i forntiden för att legitimera sin auktoritet för vanligt folk. Det är inte mycket till motstånd mot borgerlig kapitalistpolitik och en fyrbåk mot främlingsfientligheten.

  På tal om husockupationer, kom till ockupationsfestivalen i Lund om ett par veckor vetja! Kommunens politiker har panik och försöker möta protesterna med att riva allt som möjligen skulle kunna ockuperas för att tysta kritiken mot bostadspolitiken, men problematiken måste fram i ljuset!

 4. Tuss skriver:

  Efva: Det är alltid kul att höra om gamla rävar som fortfarande är med! Så mycket aktivism viftas bort som "ungdomsdumheter". Jag har funderat lite på husockupationsfestivalen, men Lund är långt bort och jag lär inte åka dit utan någon jag känner.