Tips: musik som vill bli kopierad

Sajten Jamendo har distribuerat musik under olika former av Creative Commons-licenserna i flera år nu, och har vid det här laget börjat komma upp i ett riktigt bra utbud. Fortfarande är elektronisk musik av olika sorter kraftigt överrepresenterad, och det är märkbart svårare att hitta icke-instrumentala låtar än motsatsen.

Musiken kan laddas ner antingen direkt, som mp3, eller via torrents (mp3 med högre bitrate eller ogg vorbis). Problemet med torrentarna är att de som leder till oggar ofta är outdelade. Vad det beror på vet jag inte, men det är synd. Fri spridning gäller för alla artister, men några få undantag tillåter inte deriverade verk eller modifikationer.

Den första rekommendationen är albumet 2 (BY-NC-SA) av polska efiel. Musiken är ett slags minimalistisk elektronika med inslag av sång (på polska?) av både manliga och kvinnliga vokalister. Den påminner lite om Efterklangs post-rock, men är lite mer svajig och en aning mer kaotisk. Man kastas från minimalistiska beats till sång till klassiskt piano och tillbaka igen. På det hela taget är det en intressant och spännande upplevelse, även om det inte är ett album jag skulle sitta och digga.

En gammal favorit är artisten Tryad, som beskriver sig som en del av "The GNU/Linux for the music industry". Projektet är ett samarbete över nätet mellan ett 20-tal individer, och musikstilen kan även här beskrivas som någon sorts elektronika. De själva beskriver sig som "Industrial Classic Pop",  men användartaggarna "triphop", "chillout" och "melodic" beskriver kanske dem bättre. Deras första album, Public Domain (som inte är i Public Domain utan BY-SA) är klart bäst, men uppföljaren Listen (också BY-SA) är inte dålig den heller.

Mr.Henky gör eterisk elektropop som för tankarna till de fraktaler som pryder de flesta av hens albumomslag, i skarp kontrast till Tokees industriglitchmusik, som närmast kan liknas vid en urflippad (men välstämd) fabrik. JT Bruce gör musik med gitarr och trummor ("instrumental metal") som är som tagen från något fightingspelssoundtrack, och Blood Ruby gör drömsk pop i stil med Cocteau Twins eller All About Eve.

12 Comments

 1. Job skriver:

  Public Domain var skitbra!

 2. Benjamin skriver:

  Jag skulle vilja tipsa om clawjob (clawjob.com), som slapper sin musik under cc-licens. Sci-fi-rockopera när den är som bäst!

 3. Tuss skriver:

  Jag såg att den var CC:ad, det är ju bra. Men den går inte att hitta (åtminstone inte hela album) på nätet vad jag kunde se.
  Uppdatering: men det som fanns att lyssna på var ju inte så tokigt, även om det inte riktigt var min smak.

 4. Arla skriver:

  Jag vill tipsa om Grace Valhalla och hens/deras/dess album PEAK~, också på Jamendo. Jag vet inte hur jag ska benämna musikstilen… Elektroniskt iallafall.

  Tryad upptäckte jag själv för ett par månader sedan, och jag älskar Listen.

  Ska kolla de andra tipsen när jag har mer tid!

 5. fredrik skriver:

  apropå din omega 3-shot-kommentar. tips: en del linfröolja, en del citronjuice. sur sa räven, men man slipper oljesmaken!

  förresten, bra grejer här. jag borde lägga ner veganismen på kopanda och bara skriva om spectrial! : ) chekK: http://www.avgiftsfrikunskap.net

 6. Tuss skriver:

  Fredrik: Jag skulle säga precis tvärt om!

 7. Calandrella skriver:

  Finns något på Jamendo som liknar The Ark, Kent, Coldplay, Andreas Johnson eller dylikt?

 8. Tuss skriver:

  Inte vad jag vet, men jag har å andra sidan inte letat.

 9. Job skriver:

  Inte heller jag har letat, men så skulle jag ju aldrig heller få för mig att lyssna på något av det du nämner. Överlag tror jag dock att det är rätt dåligt med svenskspråkig musik på Jamendo

 10. Tuss skriver:

  Ja, det enda jag har hittat på svenska är postpunkbandet Diskoteket (som å andra sidan var asbra)

 11. ottero skriver:

  Jag hittade ett svenskt band vid namn Predator (jag kan minnas fel) på Jamendo för några månader sen, dock så sjunger dom inte på svenska och det var en sorts metal som inte riktigt föll mig i smaken.