Stoppa mediamatchen!

SvDs rubriker om Ådalshändelserna
Då som nu är sanningen något som modifieras friskt.

Stora delar av dagens vänster tycks vara helt besatta av ett positivt genomslag i media. Mediapersonligheter av olika slag gnäller om att vissa delar av vårt kämpande proletariat är "huliganer" som "förstör". De verkar leva i villfarelsen att om hela vänsterrörelsen betedde sig som små snälla lammungar och inte gjort någonting provokativt överhuvudtaget så skulle till och med Svenska Dagbladets ledarsida gullegulla med dem, och vips så skulle det egalitära samhället komma som en hamburgare på McDonald's.

Men så enkelt är det inte. McDonald's hamburgare trollas inte fram ur intet, det står några arbetare bakom och bygger ihop dem. Svenska Dagbladet ledarsida – och de flesta andra ledarsidor – kontrolleras av en politisk rörelse som representerar arbetarklassens eviga fiende, kapitalistklassen. Och de skulle inte ge upp kontrollen över produktionsmedlen ens om vi ersatte stenkastning med kattungeklappning i våra demonstrationer.

Deras mål är att så splittring i våra led. Om vänstern är upptagen att käbbla om huruvida det för kampen framåt att slå sönder polisens saftblandare eller inte1 så kommer vi inte att formulera några nya strategier för att bekämpa det nyliberala samhällets expansion. Istället måste vi inse att proletariatet är en multitud, en jättelik soppa av olika strategier, vissa dåliga, vissa bra. Att försöka spela efter deras regler är omöjligt, iallafall om vi vill vinna.

Ett exempel på en spirande folkrörelse (som trots sina i stort liberala rötter åtminstone har några element som skulle kunna inkorporeras i vänsterns politik) är Piratpartiet med kringorganisationer (Ung Pirat). Även om de själva förnekar det gör de sitt bästa för att förneka det så spelar de efter de borgerliga mediernas regler, i hopp om det mediala genomslag de så desperat behöver för att ha minsta lilla chans till parlamentarisk representation. Ändå så får de bara skit, skit, och åter skit. Ett klockrent exempel är Per Gudmundssons påstående om att Ung Pirats medlemsvärvning var tidernas klipskaste webscam, trots att förfarandet är snarlikt det hos de andra partipolitiska ungdomsförbunden. Hundratals bloggar tjurade över Gudmundssons sanningsförvrängning, och Gudmundsson bad lite halvhjärtat om ursäkt och sade att de andra ungdomsförbunden var lika dåliga, men skadan är redan skedd – för den som läser Svenska Dagbladets ledarsida men inte Rick Falkvinges blogg är Ung Pirat nu förknippat med skumraskerier.

Inte ens när de egna utsända rapporterar om vad som faktiskt händer på plats litar borgerlig media mer på sina egna reportrar än på polisens presstalesmän. Villigt ställer de upp att agera som våldsmonopolets propagandaarm, de vet mycket väl att de gör bäst i att gå hand i hand med deras uppdragsgivares polisiära gren. Det gagnar deras syften. Ülkü Holago var på plats och liverapporterade om grova kränkningar mot mötesfrihet och yttrandefrihet, men hennes rapporter plockades snart bort från SvDs webbplats och ersattes med officiella uttalanden (lögner) från polisen – som konstaterade precis raka motsatsen.

Att borgerlig media aldrig vinklar nyheter till vänsterns fördel är intet nytt under solen. När liberaler tågar tillsammans med nazister för att demonstrera mot fastighetsskatten är det tyst, men när fyra nazister meddelar att de tänker dyka upp på en demonstration mot Israels våld mot Gaza, men inte ens dyker upp, så är det en "rödbrun röra". Man kan ju tycka att vi borde lärt oss vår läxa när skotten i Ådalen rapporterades som nödvändiga insatser mot en oregerlig lynchmobb (se bilden ovan, och mer här), men detta till trots är det fortfarande folk som konstant försöker slicka deras stövlar. När skall detta få ett slut?

Stoppa mediamatchen – domarna är köpta!

Utöver det som är länkat i brödtexten ovan, läs även: Match, Media och Metoder, En pajad saftblandare…, och Svenska Dagbladet sprider antisemitisk dynga. Det finns förresten media som inte är köpta, framförallt såklart Arbetaren, men även t ex Yelah och Fria Tidningen. Sedan är det ju ett måste att ha Dagens Konflikt i sin RSS-läsare.

 1. Jag själv är tveksam till om egendomsförstörelse är en bra taktik – men det är inte relevant i det här sammanhanget! []

6 Comments

 1. Reportrar blir ganska störda idag när jag säger "Nä, vi behöver inte er för att få ut en story, det är inte därför jag ville ses. Vill vi få ut något kan vi göra det själva."

 2. Tuss skriver:

  The revolution will not be televised! :)

 3. Sorrda skriver:

  Mycket bra skrivet.

 4. Lina skriver:

  Ååh vad jag blev glad när jag snubblade över den här bloggen!
  har sträckläst i nån timme nu, är det okej om jag länkar från min sida? /Lina

 5. Job skriver:

  Det är helt ok!