Den digitala apokalypsens början

Vi har tidigare skrivit om molnberäkningsparadigmet, att alla beräkningar ska köras över internet på någon annans server. Nu har Google gått ut och annonserat "Google Chrome OS", ett GNU/Linux-baserat operativsystem byggt för att interagera med Googles- och andras on-line-tjänster ("för människor som bor på webben").

Utvecklingen kunde inte vara mycket sämre. Det är uppenbart av pressmeddelandet att Google på fullt allvar menar att de ska "tänka om hur operativsystem fungerar", och det verkar inte finnas någon anledning till att ifrågasätta det; Google Chrome OS kommer med största sannolikhet att vara en språngbräda mot on-line-tjänster, inte ett fullvärdigt operativsystem i sig.

I ett värsta fall-scenario skulle detta innebära en accelererad utveckling mot en värld där hela fri programvarurörelsen har blivit i stort sett meningslös, eftersom all data är inlåst i Googles moln, och där datan bara är åtkomlig för den som accepterar Googles villkor. Vi som håller oss nere på marken kommer effektivt att marginaliseras och stängas ute från dataflödena (som vi redan har med de sociala flödena på t.ex Facebook).

KabelTV-internet är här. Det är dags att vinka farväl till den personliga integriteten: Google kommer att ha fulla möjligheter att lämna ut privat data (och de har redan under tveksamma förhållanden lämnat ut IP-adresser till Blogger-användare bland annat). Kommer det att behövas en husrannsakanstillstånd för att ladda ner dina privata bilder? Dina dokument? Titta vilka vänner du har? Spara ner dina konversationer med dina vänner?

Samarbete över internet och nätverkande behöver inte vara centraliserat! Istället för moln efterlyser vi en jämnt fördelad dimma, ett nät av samarbetande noder över centrala datafort.

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Datorberoende, vem jag?, martin skriver Spännande hets mot kultureliten, Anders_S skriver Gangstergäng, krig och vapen, Bo Myre tycker att vi ska lyssna på Sommar med anarkisterna #1!, Björn Nilsson skriver Tänk på vilodagen …

20 Comments

 1. Calandrella skriver:

  Vilka bra e-mailtjänster finns det att ladda ned då, dvs icke-moln?

 2. Tuss skriver:

  Tja, dovecot är rätt okej. Men jag förstår inte vad du menar.

 3. Micke skriver:

  Man har ju alltid möjligheten att avstå från att använda de GRATIS tjänster som Google utvecklat och erbjuder oss. Ingen tvingar dig. Men nånting säger mig att det är viktigt för Googles varumärke och affärsidé att ha många och nöjda användare, vilket gör att jag inte är särskilt oroad.

 4. Tuss skriver:

  Tja, om alla dokument sitter fast inne på Googles servrar så är man ju så illa tvungen. Facebook fungerar ju så redan idag: jättemycket viktig data som man vill komma åt är inlåst där.

 5. Job skriver:

  Vi kanske borde skriva ett vanliga frågor-inlägg om detta. Visst kan man välja att inte använda Facebook och annat molntjafs, precis som man kan välja att inte åka i bensindrivna fordon, att enbart äta ekologisk mat, att inte ha någon telefon, att inte ha kläder på sig, och så vidare. Problemet är när dessa saker blir rena nödvändigheter för ett någorlunda normalt socialt liv: för hundra år sedan gjorde det kanske inte så mycket att man inte hade bil eller kollektivtrafik på Värmdö, men numera är det ett måste att åka buss. Telefon, internet, kläder är också nödvändigt. Vill man ha en varierad kost – och det måste man – räcker det inte med ekologisk mat. Vill man se på kompisarnas bilder från sommarfesten är det Facebook som gäller varesig man vill eller inte. Problemet med "möjligheten att avstå" är att valet står mellan social isolering och inlåsning av ens data + förlorad kontroll över mjukvaran. Det vi kämpar för är en tredje väg.

 6. Benjamin skriver:

  Den här dimidén låter intressant; hur skulle det fungera mer specifikt?

 7. xor skriver:

  Du har helt rätt! Det är faktiskt viktigt att vi inte lämnar över all vår datahantering till ett fåtal företag. Jag använder blogger.com och gmail idag, och i övrigt är jag molnfri :]

  Bloggen xorbot.blogspot.com skiter jag i, men gmail borde jag ju byta ut mot en egen mailserver någonstanns. Det borde inte ta mer än en dag att konfa allt och få mutt att funka fint mot det :) Dessutom är det ju mycket roligare att köra sina egna servrar :D

 8. Tuss skriver:

  Det finns väl kanske två olika vägar att gå (som jag kan tänka mig). Den första är att släppa koden till tjänsterna under (A)GPL och möjliggöra export av data från dem. Lite som WordPress har gjort. Där är ju fortfarande problemet att kontrollen över datan ligger i händerna på företaget. En annan lösning är att börja bygga ett mer distribuerat ramverk för uppkopplade applikationer, med den extra bonusen att applikationerna kan köras så mycket i webläsaren som man vill (vilket, i mitt fall, är nästan inte alls — jag läser helst bara dokument i mina dokumentläsare).

  Man kan tänka sig ett vän-till-vän-nätverk av data, där man själv beslutar hur mycket data ens vänner ska ha tillgång till, och sen kan denna data reläas bort (och göras saker med i klientprogramvaror). Som fildelningsprogrammet OneSwarm typ.

 9. Job skriver:

  Ett grundläggande dim-koncept är att ersätta profilsidorna på diverse communities med profilsidor – en enkel webbsida, en hel blogg, eller något annat – som man hostar själv eller som någon kompis eller bekant hostar åt en. Och så såklart länka till vänner medelst XFN.

  Profilsidorna på t ex Facebook är ju fyllda med diverse jox. Detta jox kan man ha på en egen profilsida medelst syndikerad data från annat håll, t ex en Laconica– eller WordPress P2-installation (självhostad eller bekant/kompishostad, återigen).

  Svårt är förstås det som kräver integration med andra. Diskussionsgrupper kan i stort sett ersättas helt och hållet med forum-installationer (t ex bbPress) (med publika forum kan man, hypotetiskt sett, koppla ett flöde över sina egna inlägg till sitt jox-flöde) eller ännu hellre en helt vanlig sändlista (e-posten är otroligt viktig i dimman – lämpligtvis har man sin mail hos en kompis eller hos sig själv, med RoundCube om man föredrar webmail framför "riktiga" e-postklienter).

  Som Copyriot en gång skrev om är "Events"-funktionen det absolut bästa med Facebook. Den är också svår att återskapa på ett decentraliserat sätt eftersom det behöver ett sätt att registrera folks RSVP (kommer, kommer kanske, kommer inte), bjuda in folk, etc – och helst publicera det till folks jox-flöden. På tills vidare-basis kan vi lösa det med att samma personer som hostar Laconica- och RoundCube-installationer och sådant även hostar en simpel e-postbaserad händelsehanterare, där vemsomhelst/vissa behöriga får skapa nya händelser men alla (eller bara inbjudna, medelst en verifikationslänk i e-postinbjudningen) kan registrera sin närvaro (RSVP). (Helst inkorporerar man även händelseplaneringsfunktionalitet a la Doodle.) Då får folk själva ta ansvar för att publicera händelse-närvaro i sina jox-flöden (eller skita i det).

  Decentraliserad bildlagring är enkelt. Det finns bokstavligen tusentals gallerimjukvaror som det bara är att slänga upp och hosta. Dessa kan också lätt inkorporeras i jox-flödena. Problemet är taggning av personer – men det kan lösas genom att de mailas, och sedan själva får ta ansvar för publicering i jox-flödet – och samordning av bildlagring för speciella händelser. Man skulle kunna ha en händelsehanterare som inkluderar bildgalleri (som Facebooks Events-funktion) men jag personligen gillar "pusselbitsideologin".

  Värt att notera är att jox-flödespubliceringsproblemen kan lösas genom att man använder ett publikationsprotokoll som t ex XML-RPC. Spam kan såklart bli ett problem i detta fall. Akismet är ju ofritt även om klient-implementeringerna (t ex WordPress-pluginet) är fritt, och så är det såklart centraliserat (även om datainsamlingen är decentraliserad).

  Allt är möjligt.

 10. Arla skriver:

  Angående Eventsfunktionen vill jag tipsa om Mobaganda. Det fungerar centraliserat men det är coolt. Om inte annat kanske det kan inspirera till liknande decentraliserade/ingsbara grejer.

 11. Job skriver:

  Arla: jag tänkte faktiskt på mobaganda, men jag mindes inte vad det hette.

 12. Joakim skriver:

  Trots att inlägget handlar om att decentralisera informationen så vill jag ändå påminna om att Google Chrome OS är open source, vilket borde innebära att man kan forma det till det man vill ha det. Google tar ett steg som inte Microsoft vågat ta.
  Google OS verkar till och med kunna acceptera linux applikationer.

 13. Job skriver:

  Jocke: ja, observera att de använder de av-ideologiserade begreppet "open source" och inte "fri programvara"

 14. Tuss skriver:

  Plus att det är mer eller mindre omöjligt att inte acceptera "linuxapplikationer" om man har Linux/GNU i botten.

 15. Benjamin skriver:

  Att Google OS dessutom inte använder X (har jag för mig?) försvårar nog en del för de flesta GUI:erna.

 16. Tuss skriver:

  Det går mycket rykten om X/inte X/X som vanlig användare, jag tror inte att vi kan lita på något av dem ännu så länge.

 17. Sandra skriver:

  Tussilago vad tycker du om Google Wave?

 18. Tuss skriver:

  Jag är oroad men avvaknande.

 19. Sandra skriver:

  Jag tror det blir sweet; lika bra som epost eller jabber.

 20. Tuss skriver:

  Ja, kanske. Man vet inte.