Posts tagged ‘recept’

Müsligodis med jordnötssmak

Receptet är version av det klassiska vegansnickers-receptet, på vilket Job tidigare har gjort en annan variant. Följande behövs:

  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 dl (ljus) sirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 10 dl müsli av någon sort (eller bara havregryn om du bara har det). Helst utan russin.

Blanda och värm allt utom müslin i en kastrull, tillsätt sedan müslin lite i taget tills blandningen är lagom fast (troligen behövs allt). Smeta ut på bakplåtspapper (om du hemskt gärna vill ha choklad på så kan du hälla dit den här) och låt svalna i kylen (eller frysen). Skär upp i bitar av valfri storlek.

Seitanhamburgare

Hamburgare av revision två (vänster) och revision ett. Notera smuligheten hos revision två.

Hamburgare av revision två (vänster) och revision ett. Notera smuligheten hos revision två.

Idag roade jag mig med att försöka göra hamburgare av seitan. Jag baserade mina experiment på två recept på korv från bloggen "Seitankorv och annat vegofusk", men jag ändrar kryddningen en hel del. Receptet blir cirka 10 hamburgare. Varning, det är ett experimentrecept!

Ingredienser:

Torra ingredienser:

  • 5 dl vetegluten
  • 1 dl bjäst
  • 2 msk sojamjöl
  • en näve havregryn

Kryddpasta:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd lök (troligen är det bättre med en gul istället)
  • 1 kapsyl liquid smoke
  • grillkrydda
  • spiskummin
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • sojasås
  • ½ buljongtärning
  • några matskedar chilisås
  • några matskedar olja av något slag (jag använde sesamolja)

Buljong:

  • 2½ dl buljong (½ buljongtärning och 2½ dl vatten)

Gör såhär:

Häll de torra ingredienserna i en skål, hacka, blanda och mixa ihop kryddpastan och blanda ner buljongen i den. Häll ner den blöta blandningen i den torra och knåda ihop en deg. Om det inte blir fuktigt nog så tillsätt vatten lite i taget. Forma burgarna av degen och grädda dem i lite under 1 h på 175 grader i en övertäckt ugnsfast form. Ett serveringstips är att byta ut salladen på hamburgaren mot färsk spenat, så får du i dig lite järn också.

Uppdatering/revision

Jag fick tips om att blanda ner mosade bönor i smeten för att minska den gummiliknande konsistensen. Därför gjorde jag en till revision, där jag både lät bli att mixa löken, hade i två burkar mosade kidneybönor och rullade in seitanen i aluminiumfolie, för att skiva upp den när den blev klar. Resultatet var ganska instabilt — jag gjorde för stora bitar lök och bönor, så burgarna höll inte riktigt ihop. Däremot blev de helt klart mer hamburgerlika av att gräddas i en rulle och skivas upp, fast det tog dubbelt så lång tid!

Puffsnickers

Puffsnickers

Något som går hem överallt är vegansnickers, förslagsvis bakade efter Handgranats recept. Jag fick dock en gång för mig att jag skulle prova att byta ut krossade cornflakes mot rispuffar för att se hur det blev. Häromdagen gjorde jag till slut slag i saken, och resultat blev puffsnickers:

  • 1 burk jordnötssmör (krämig variant, gärna med bitar i)
  • 2 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokosflingor
  • 10 dl rispuffar
  • 1,5 blockchokladkaka

Blanda de fyra första ingredienserna i en kastrull på svag värme. Släng sedan i rispuffarna och rör om tills allting är någorlunda jämnt fördelat. "Häll" smeten på en plåt och smeta på smält blockchoklad. Ställ plåten kallt (frysen/utomhus/kylen) ett tag, och skär sen i lagoma bitar. Förvaras lämpligtvis i frysen.

Jag är nöjd!