Posts tagged ‘seitan’

Seitanhamburgare

Hamburgare av revision två (vänster) och revision ett. Notera smuligheten hos revision två.

Hamburgare av revision två (vänster) och revision ett. Notera smuligheten hos revision två.

Idag roade jag mig med att försöka göra hamburgare av seitan. Jag baserade mina experiment på två recept på korv från bloggen "Seitankorv och annat vegofusk", men jag ändrar kryddningen en hel del. Receptet blir cirka 10 hamburgare. Varning, det är ett experimentrecept!

Ingredienser:

Torra ingredienser:

  • 5 dl vetegluten
  • 1 dl bjäst
  • 2 msk sojamjöl
  • en näve havregryn

Kryddpasta:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd lök (troligen är det bättre med en gul istället)
  • 1 kapsyl liquid smoke
  • grillkrydda
  • spiskummin
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • sojasås
  • ½ buljongtärning
  • några matskedar chilisås
  • några matskedar olja av något slag (jag använde sesamolja)

Buljong:

  • 2½ dl buljong (½ buljongtärning och 2½ dl vatten)

Gör såhär:

Häll de torra ingredienserna i en skål, hacka, blanda och mixa ihop kryddpastan och blanda ner buljongen i den. Häll ner den blöta blandningen i den torra och knåda ihop en deg. Om det inte blir fuktigt nog så tillsätt vatten lite i taget. Forma burgarna av degen och grädda dem i lite under 1 h på 175 grader i en övertäckt ugnsfast form. Ett serveringstips är att byta ut salladen på hamburgaren mot färsk spenat, så får du i dig lite järn också.

Uppdatering/revision

Jag fick tips om att blanda ner mosade bönor i smeten för att minska den gummiliknande konsistensen. Därför gjorde jag en till revision, där jag både lät bli att mixa löken, hade i två burkar mosade kidneybönor och rullade in seitanen i aluminiumfolie, för att skiva upp den när den blev klar. Resultatet var ganska instabilt — jag gjorde för stora bitar lök och bönor, så burgarna höll inte riktigt ihop. Däremot blev de helt klart mer hamburgerlika av att gräddas i en rulle och skivas upp, fast det tog dubbelt så lång tid!