Captain Picard om FRA (och annat)

jean-luc_picard_encounter_at_farpoint

– Sir, the Federation DOES have enemies! We MUST seek them out!

– Oh yes… that's how it starts… but the road from legitimate suspicion to rampant paranoia is very much shorter than we think. Something is wrong here, mr Worf. I don't like what we have become.

Lieutenant Worf och Captain Picard i avsnittet The Drumhead, Star Trek: The Next Generation 4×21.

Det finns många ideologiska föredömen att lära av och ta efter. Många av dem har blivit odödliggjorda genom citat, andra genom verk och handlingar. Speciellt i debatt om övervakning finns det många giganter att luta sig på; t ex Benjamin Franklin och hans "those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety" eller Voltaires1 "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it".

Det dåliga med dessa giganter är allt dumt de också hunnit klämma ur sig genom åren; t ex Franklins "Remember that time is money" – ett citat som ju står för en hemsk världsuppfattning. Eller för den delen Voltaires "But all nature cries aloud that he does exist: that there is a supreme intelligence, an immense power, an admirable order, and everything teaches us our own dependence on it" – pffft.

Men efter nästan fyra säsonger av The Next Generation har Picard ännu inte sagt någonting jag inte kan skriva under på. Med det sagt tycker jag att alla andra också borde se på Star Trek, och avslutar med ytterligare två citat från densamme:

A lot has changed in three hundred years. People are no longer obsessed with the accumulation of 'things'. We have eliminated hunger, want, the need for possessions.

Captain Picard till tidsresenären Ralph Offenhouse i The Neutral Zone, Star Trek: The Next Generation 1×26.

The economics of the future is somewhat different. You see, money doesn't exist in the 24th century… The acquisition of wealth is no longer the driving force in our lives. We work to better ourselves and the rest of Humanity.

Captain Picard till tidsresenären Lily Sloane i avsnittet The Neutral Zone, Star Trek: The Next Generation 1×26.

 1. Nu var det inte Voltaire egentligen, utan Evelyn Beatrice Hall – men ändå. []

7 Comments

 1. Benjamin skriver:

  Jag hoppas man kan hålla med om vissa saker folk säger, utan att skriva under på allt de sagt. Man citerar ju för att citatet är bra – inte människan. Annars argumenterar man bara från auktoritet.

 2. Niklas skriver:

  Look I love you and everything,.. But.. Känns det inte lite som att gå över ån efter vatten att citera Voltaire på engelska? Antingen orginalspråk eller en godtagbar svensk översättning! :-) I övrigt var inlägget bra.

 3. Niklas skriver:

  Känns det inte lite som att gå över ån efter vatten att citera Voltaire på engelska? Antingen orginalspråk eller en godtagbar svensk översättning! :-) I övrigt var inlägget bra.

 4. Calandrella skriver:

  job: Bra citat! Inte visste jag att Star Trek var så… djupt. Politiskt.
  Niklas: Måhända kom inte Job över den ursprungliga formuleringen?
  Benjamin: Det håller jag med om.

 5. Anders skriver:

  Interessant artikel om TNG som ju är den den klart bästa av alla StarTrek-versionerna. Det finns ju många historier som beskriver StarTrek-liknande samhällsvisioner i SF-världen. En är "Voyage from Yesteryear" av James P Hogan som visar hur det kan gå då ett anarkistiskt samhälle utan vår kapitalistiska ekonomi och utan krav på att äga så mycket som möjligt för att nå hög samhällsstatus kraschar med ett normalt hierakiskt och autoritärt samhälle (=vårt). Gissa hur det går…

 6. Grillo skriver:

  Yay!

  Star Trek är faktiskt oväntat åsiktspackat för att vara en storbolagsproduktion.

 7. Job skriver:

  Benjamin: I de flesta fall där man drar kända citat skulle jag vilja påstå att man lutar sig mer mot personens auktoritet än mot själva citatet. Ta t ex "Voltaire-citatet" ovan, när det kommer fram att det var någon "Evelyn Beatrice Hall" som sade det låter det inte alls lika flashigt.

  Niklas: haha, ja det har du rätt i. Jag kopierade från Wikiquote, och jag bläddrade på engelska. ;) Men jag orkar inte korrigera dem nu…

  Pappa (Anders): jag läste Voyage from Yesteryear första gången i åttan och brukar ofta hänvisa till den som ett bra exempel på post-kapitalistisk sci-fi-litteratur. Jag har lånat ut den (som jag ärvt av dig) till mången vän, men i höstas skickade jag ut den i världen på nya turer via BookMooch. Ett annat, i många avseenden intressantare då det inte har samma överflöd som invånarna på Chiron, exempel är Ursula K LeGuins "The Dispossessed".

  Grillo: japp! Och då har ändå många avsnitt tonats ner för att inte vara för politiska.